«
  1. Anasayfa
  2. GÜNCEL
  3. BES Nedir? Bireysel Emeklilik Sistemiyle Nasıl Emekli Olunur? (2023)

BES Nedir? Bireysel Emeklilik Sistemiyle Nasıl Emekli Olunur? (2023)

Adsız tasarım - 2023-11-01T002608.736
Rate this post

Emeklilik döneminde ek gelir sağlamak isteyen, refah seviyesine arttırmak isteyenler için en güvenli yol Bireysel Emeklilik Sistemi olarak ön plana çıkıyor. Sistem içinde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaş sınırını tamamlayarak emeklilik hak edilebilir. 

bireysel emeklilik

BES 1 Ocak 2017 tarihinde uygulamaya kondu. Uygulamada 45 yaşını doldurmamış kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra talep edilmesi halinde 45 yaşını doldurmuş kişiler de işverenleri tarafından sisteme dâhil olabilir. 

Bireysel Emeklilik Sistemi BES Nedir?

Emeklilik dönemini rahat geçirmek için, çalışma dönemi boyunca birikim yapılmasına imkân sağlayan sosyal güvenli sisteminin tamamlayıcı olarak geliştirilen özel emeklilik sistemidir. İkinci bir emeklilik hakkı doğan bu sistemde, emeklilik döneminde yaşam standardı korunabilir. 

Adsiz tasarim 2023 11 01T002554.950

Bireysel Emeklilik Sistemi, bireysel tasarruflar için farklı seçenek ve avantajlar sunar. Yapılacak birikimler risk tercihine göre seçilen plan doğrultusunda fonlara yönlendirilir. Otomatik BES için 3 şartın sağlanması halinde düzenlenecek emeklilik sözleşmesi ile emeklilik planına dâhil edilir. Bunlar;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yer alan 28. Maddeye göre mavi karta sahip olmak,
  • 45 yaşından gün almamış olmak, 
  • Talep edilmesi halinde fiili ehliyete sahip kişilerin 45 yaşını doldurmuş olması
  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. Maddesi’nin 1. Fıkrasının (a) bendi yer alan duruma göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar ya da (c) bendine göre kamu idarelerinde çalışanlar.

Bireysel Emeklilik Sistemiyle Nasıl Emekli Olunur?

Bireysel Emeklilik Sistemine katılarak bu sistemde 10 yıl ile birlikte 56 yaşı tamamlayanlar emeklilik hakkını kazanır. Birden fazla sözleşme ile aynı şirkete veya farklı şirketlerle sözleşme imzalanarak sisteme dâhil olunabilir. Emeklilik dönemi geldiği zaman istenilen sözleşme üzerinde emekli olunabilir. Bunun yanı sıra hesap birleştirme hakkı da kullanılabilir. Bu hakkın kullanılabilmesi için önceden talep edilmesi gerekir. Otomatik Katılım Sistemine dâhil olan hesaplarda birleştirme söz konusu değildir. 

Adsiz tasarim 2023 11 01T002638.268

Emeklilik hakkı elde edildiğinde birikimin nasıl alınacağına kişi karar verir. Toplu para alamı ya da aylık maaş ödemesi şeklinde veya bir kısmı toplu bir kısmı için aylık maaş ödemesi şeklinde de alınabilir. Bu durum tamamen kişinin isteğine bağlıdır.

Bireysel Emeklilik Sistemi, birikimler toplanarak değerlendirilir. Kişiye toplu para olarak veya maaş ödemesi esasına dayanır. Hesaba yapılan katkı payı ödemeleri seçilen emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 

Emeklilik hakkı elde edildiğinde, emekli hesabında mevcut olan birikimler toplu olarak ya da belli bir program dâhilinde alınabileceği gibi yıllık gelir sigortası ile ömür boyu düzenli emekli maaşı alınabilir. 1 Ocak 2013 tarihinde devreye giren sistem ile her katkı payı tutarının %30 u kadar ek bir tutar sözleşmeye bağlı olarak devlet katkısı hesabında birikir. 

Bireysel emeklilik sistemi ile emekli olabilmek için, sistem içinde 10 yıl kalınması gerekir. Bunun yanı sıra 56 yaş şartının sağlanması durumunda hak kazanılır. Emekli olunması halinde tek seferde toplu olarak para alınmasının yanı sıra düzenli geri ödeme şeklinde de alınabilir. Birikimler kolayca emeklilik gelir planı göre değerlendirilir. 

Emeklilik Gelir Planı sisteminin sunduğu vergisiz fon getirisi imkânından yaralanırken, oluşan birikimler ihtiyaç ölçüsünde ya da ihtiyaç duyulduğunda alınmak üzere Programlı Geri Ödeme seçeneğinden faydalanır. Bireysel emeklilik şartlarının karşılanması durumunda,  zaman içerisinde değerlenen birikimler, emeklilik standartlarını sağlamak için kişiye sunulur. Bireysel Emeklilik Sisteminde emeklilik yaşı 56 olmasına rağmen, stopaj vergisi ödenerek sistemden daha erken ayrılabilir. Fakat bu durumda bazı avantajlar ortadan kalkar.

Adsiz tasarim 2023 11 01T002608.736

En karlık birikim sağlamak için ödemelerin düzenli olarak yapılıp, gelecek kaygısı yaşamadan bu günün tadını çıkararak sistemden faydalanılabilir. İstenildiği zaman sistemden ödemelere ara verilebilir. Katkı payı ödemelerin geçici olarak durdurulması mümkündür.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Emeklilik Gelir Planı

Düzenli gelir ödemesi imkânı sağlayın bu sistemde, emekliliğin ardından alınacak maaşa yön verilebilir. Aylık olarak ya da üçer aylık dönemlerde veya enflasyon durumuna göre endekslenmiş maaş ara ödemeler halinde talep edilebilir. Ödeme şekilleri olarak;

  • Belirlenmiş Süre, 
  • Belirlenmiş Maaş 
  • Beklenen Ömür olmak üzere üç ayrı geri ödeme seçeneği mevcuttur. 

Birikimleri emekli maaşı olarak alınmasındaki süreyi kişinin kendisi belirleyebilir. Alınan ödeme tutarları fon getirisine göre değişkenlik gösterebilir. 

Bir Cevap Yaz

iyibilgiler Hakkında

iyibilgiler

İyibilgiler.com kurucusu ve yöneticisidir, aktif olarak 8 yıldır içerik üreticisidir. İşten arta kalan zamanları blog yazarlığı yaparak değerlendirmektedir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *