Dini nikâh, yeni evlenecek çiftler arasında merak edilen konular arasında yer alıyor. Resmi nikâh için gün alan çiftler düğün öncesinde dini nikâh kıydırıyor. Oldukça sık rastlanan bu durum birçok kişi için merak konusu oldu. Bunun yanı sıra dini nikâh konusunda mehir ve şahitler de önemli yer tutmaktadır. Dini nikah, İslam dinine mensup olan her çiftin uygulaması gereken konulardan biri olmaktadır.
Evlilik hazırlığı yapan çiftler, dini nikâh şartları ve dini nikâhın nasıl kıyılacağı konusunda bilgi sahibi olmaları için araştırma yapıyor. Din nikâh diğer bir tabirle imam nikâhı olarak bilinin nikâh İslam dininde evlilik için gerekli olan aşamadır. Evliliğin hüküm bulması açısından dini nikâh kıyılması gerekir. Evlenme kararı alan çiftlerin İslam dinine göre Allah katında evlenebilmeleri için dini nikâh kıyması gerekir.
Dini Nikâh Nasıl Kıyılır?
Dini nikâhının ilk şartı, çiftlerin Müslüman olmasıdır. Müslüman bir kadının gayrimüslim bir erkekler ile evlenmesi veya Müslüman bir erkeğin gayrimüslim bir kadın ile evlenmesi İslam dini açısından mümkün değildir. İmam nikâhı kıyılmadan önce bireylerin evlenme açısından her hangi bir engelinin bulunmaması gerekir.
Her hangi bir engel mevcut değil ise nikâh kıyılır. İmam nikâhı öncesinde çiftlerin evlenmelerinde bir engel olmadığı sonucuna varıldığında imam tarafından nikâh kıyılır. Din nikâhın yerine getirilebilmesi için bir takım şartların da sağlanmış olması gerekir.
İmam dini nikâhı nasıl kıyar?
Evlenmeye karar vermiş olan erkek ile hanımın evlenmelerine engel teşkil eden her hangi bir durumun mevcut olması gerekir. Bu durum gerek resmi gerekse dini nokta açısından önemidir. İmam nikâhında iki şahin olması aranan şartlar arasında yer alıyor. Ortada ise belirlenmiş bir mehir olmalı. Kadının boşanma gibi olumsuz durumlarda elinde maddi bir güvencenin sağlanması açısından maddi bir imkân sağlıyor. Mehir başlık parası olarak algılanmamalı. Mehir damat tarafından geline verilir. Hiçbir şekilde gelinin babasına mehir verilmez.
Mehir olarak verilecekler arasında daire, araba, çift bilezik, altın, arsa… Kısacası boşanma durumunda kadının hayatını devam ettirebileceği bir mal varlığına mehir denir. Mehir tutarı tespit edildikten sonra imam oturarak iki şahidin huzurunda imam nikâhını kıyar. İmam öncelikle kadına adını sorar, babasının adını sorar, sonra bu erkeğe adını sorar, babasının adını sorar. İmam şahitlerinde adını öğrenerek baba adlarını sorar.
Verilen mehir ile Allah’ın izni peygamberin sünnetiyle sen Mehmet oğlu Ali’yi eş olarak kabul ettin mi? Ona zevce olarak vardın mı? Gelin de bu soruya “ettim” diyerek cevap verir. Sıra erkeğe geldiğinde bu kez imam erkeğe, Mustafa oğlu Ali, Mehmet kızı Fatma’yı eş olarak zevce olarak aldın mı? Erkek de bu soruya “aldım” diyerek yanıt verir. Böylelikle imam nikâhı tamamlanmış olur. İmam nikâhtan sonra kısa bir dua eder ve dini nikâh bu şekilde kıyılmış olur.
Dini Nikâh Şartları Neler?
Dini nikâhın şartlarından birinin eksik olması dini yönden evliliği gerçekleştirmez. Nikâh kabul olmaz. Dolayısı ile evlenmeye karar veren çiftlerin dini nikâh şartları neler? Bilmesi gerekir. Din nikâh şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Din nikâh, Müslüman kadın ve erkek üzerinden bir vazife olarak ifade edilmeli. Tarafların öncelikle Müslüman olması aranan ilk şarttır. Müslüman olmayan birinin Müslüman olan biri ile evlenmesi durumunda o kişinin dindin çıkması sayılır.
- Nikâhta, nikâhı kıyılacak olanın yanında şahitler de önemlidir. Şahitlerin aklı başında olan Müslüman şahitler olması gerekir. Aksi durumda imam nikâhının kıyılması mümkün değildir. Nikâhta Müslüman 2 erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekir. Deli ve çocuklar oluşan kişilerin şahitliği kabul edilmez.
- Din nikâhı, gelin ve damadın vekâlet vermesi sonucu farklı kişiler tarafından da kıyılabilir. Önemli olan her iki tarafında da vekâlet vermiş olması yeterlidir.
- Nikahın kabul olması için gerekli şartlardan biri de imam nikahın duyurulmasıdır. Nikahın gizli tutulması İmam nikahının geçerliliğini ortadan kaldırır. Kızın ailesi kıyılacak olan din nikahtan haberdar olmalı. Bir hadisi şerifte durum şöyle açıklanıyor. ‘Hangi kız, velisinin izni olmadan nikahlanırsa onun nikahı geçersizdir’.
Tarafların evlenmelerinde herhangi bir sorun yoksa ve aileler tarafından zorluk çıkarıyorsa imam, belediye gibi kurumlara başvurularak evlilik işlemi gerçekleştirilebilir.
0 Yorum