Günümüzde özellikle bayanların tercih ettiği kozmetik amaçlı bir tedavi yöntemi olan kalça implantı vücut formunda estetik değişiklik yapmayı hedefler. Kadınlar tarafından yaygın bir şekilde tercih edilen estetik operasyon ile kalçalarda büyüme ve dolgunluk kazandırma işlemleri yapılır.
Bunun yanı sıra bu tür tedaviler fizyolojik açıdan problemli kalça yapılarının düzeltilmesi amaçlı da tercih edilir. Kalça implantları ve implant tedavisi sürecine ait tüm bilgileri sizler için araştırdık. Tüm sorularınıza yanıt bulabilirisiniz.
Kalça İmplantı Nedir?
Kalça implantı, vücudun belli bölgelerine ekstra doku ilavesi için yapılan cerrahi müdahaledir. Genellikle kalça kemiklerinin yapısını düzgünleştirmeye yönelik yapılan operasyondur. Vücudun doğal yapısına en uygun şekilde tasarlanarak doğal görünüm kazandırır.
Kalça implantı yerine kalça protezi tabiri de kullanılmaktadır. İmplant yani protez, kalça estetiğinde kullanılan silikondan yapılmış malzemeyi içerir. Kalça eklem tedavisinde ise kemiğe uygun protezler kullanılır.
Kalça implantı tedavileri, kozmetik amacının yanı sıra farklı nedenlerden dolayı tercih edilen plastik cerrahi alanını kapsar. Doğuştan meydana gelen kalça kemiği sorunları ya da yapının normalden ince olması, kalça bölgesinin düzgün şekilde olmaması nedeni ile yapılır. Kalça kaldırma, kalça büyütme ya da dikleştirme gibi estetik hedeflerin gerçekleştirilmesinde implant kalça dokusuna yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinden sonra hastalar genellikle 1 hafta içerisinde sağlığına kavuşabilir.
Kalça İmplantı Ne İşe Yarar?
Ağrı, tedavi için en önemli göstergedir. Ağrısız durum söz konusu olduğunda mümkünse en koruyucu yani cerrahi müdahaleyi gerektirmeyen tedavi uygulanmalıdır. Asıl gaye, ağrıyı en aza indirmek ve işlevini arttırmaktır. Eklemde meydana gelen kıkırdak kaybı, eklemlerde aşınmaya neden olur. Sonuç olarak bu durum acıyı ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra hareket kaybına da sebep olabilir. Kalça implantı ile ağrının giderilmesi, hareket kabiliyetinin arttırılması ve doğal olarak günlük aktivitelerin kolaylaştırması için yapılır.
Öncelikle hastanın dile getirdiği şikâyetler dinlenmeli ve ardından bir fizik muayenesi yapılmalı. Kalça röntgeni çekilerek değerlendirme yapılmalı. Cerrahi tedaviye geçilmemden önce diğer tedavi yöntemleri denemeli. İstirahat, ilaç kullanımı, fizyoterapi yöntemlerinin yanı sıra, baston kullanımı, merdiven çıkmanın kısıtlanması gibi tedbir ve tedavi yöntemleri öncelikle denenmeli.
Durumun ciddi olup olmadığına karar verecek olan kişi hastanın kendisidir. Kalça impantı genellikle yuvarlak eklemde dâhil olmak üzere femurun bir kısmı alınarak yeni ve küçük eklem femurunun kalan kısmına sabitlenir. Pelvis içinde bulunan boşluk yüzeyi, yeni boşluğun dairesel olarak eklemin yeni yüzey ile temas etmesin sağlamak için pürüzlüdür.
Kozmetik amaçlı uygulanan kalça implantı herkes rahatlıkla yaptırabilir. Genellikle vücut şekilleri ve yapıları nedeni ile daha ziyade bayanlar tarafından tercih edilir. Kalça estetiğini sağlıklı olarak 18 yaşından büyük olan herkes yaptırabilir. Yaptıracak olan kişinin sağlıklı ve uygun olması kalça estetiği için önemlidir. İşlem yaptırılacak doktor ile iletişime geçerek sağlık durumunuz hakkında bir değerlendirmenin yapılması sağlık açından faydalı olur. Kalça implantı için yapılması gerekin öncelikli iş sağlık kontrolü ve muayene olmak şeklindedir.
Kalça İmplantı Nasıl Yapılır?
Kalça implantı genel anestezi sonrasında yapılır. İşlem sırasında kalça bölgesine yerleştirilen protez, estetik açıdan operasyonun hedefine ulaşması için uygun bir formda yerleştirilir. İşlemin nasıl yapılacağı, kalça implantı ameliyatının ne şekilde gerçekleşeceği, hastanın vücut yapısı, ameliyattan beklenen hedefler ve doktorun tecrübelerine göre şekillenebilir. Kalça impantı ameliyatın aşamaları genel olarak şunlardır;
- Anestezi uygulamasının yapılması: Ameliyat öncesi, kişi anestezi altında uyutulur. Bu sayede işlem sırasında kişi ağrı hissetmeyecektir.
- Yağ alımı uygulaması aşaması: Kalçanın estetik durumunda yağ fazlalığı mevcut ise uygulanır.
- İmplantın yerleştirilmesi aşaması: Ameliyat esnasında, kalça bölgesine bir kesi yapılır. Kalça kemiğine bir protez yerleştirilir. Protez, sağlam bir silikon malzemeden yapılmaktadır.
- Kesisin dikilişi aşaması: İmplant yerleştirildikten sonra, kesis dikilir. Kesis dikişler sayesinde kapatılır.
- Ameliyat sonrası bakım aşaması: Ameliyat sonrasında, kişi belli bir süre yatak istirahatine geçer. Ağrı kesici ilaçlarla olası ağrıların kesilmesi sağlanır.
Kalça implantı ameliyatı, genel olarak birkaç saat içerisinde gerçekleşir. Gerçekleşen ameliyat sonrasında kişinin belli bir süre yatak istirahati ile eski sağlına kavuşur. Fakat tam olarak iyileşebilmesi için ameliyat sonrası bakım talimatlarının yerine getirilmesi, hastanın vücut yapısına ve doktorun tavsiyelerine göre bağlıdır.
0 Yorum