WordPress, milyonlarca web sitesinin temelini oluşturan açık kaynaklı yönetim sistemidir. MySQL veri tabanını kullanan PHP dilinde yazılmıştır. Tarihi 2001 yılına kadar dayanır. Açık kaynak yazılım olmasından dolayı herkes indirerek kullanabilir. Kullanıcı dostu bir ara yüze sahip güçlü SEO özellikleri barındırır.
WordPress Nedir?
WordPress, dünya genelinde milyonlarca sitenin alt yapınışın oluşturur. Alt yapı oluşturan bir platform olmasına rağmen ne olduğu, nasıl çalıştığı ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgisi olmayan bu platform ile çalışması zor olur. İster bir blog siteniz olsun, ister işletme sahibi olun; hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için araştırdık.
Açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi olarak bilinin WordPress, herkesin kullanabileceği ve kendi ihtiyaçlarına göre değiştirebileceği bir sistemde çalışır. Kullanıcılar bu sistem ile web sitelerini ve blogları kolayca oluşturmasını ve yönetmesini sağlar.
WordPress Nasıl Kurulur?
Kullanıcı dostu ara yüz, geniş özelleştirme seçenekleri ve güçlü özellikleri ile kullanıcılar kendi web sitelerini kolayca oluşturabilir. Sitenizi kurmadan önce web sitesi kurma sürecini gerçekleştirmek gerekir. Bunun için şu aşamalar gereklidir;
- Hosting ve alan adı seçimi
- Site kurulumu
- Temel site ayarları
- Tema seçimi
- Eklentilerin kurulumu
- İçerik oluşturma
- Web sitesi yayınlama
WordPress, MySQL veri tabanını ve PHP programlama dili kullanılarak geliştirilmiş bir içerik yönetim sistemidir. Toplamda üç bileşenden oluşur. Çekirdek dosyalar, temalar ve eklentilerdir. Temel işlevini platforma ait çekirdekler sağlamaktadır. Görünüm ara yüzü olarak Temalar ek özellik sağlar. Eklentiler ile siteye işlevler kazandırılır.
Kurulumu gerçekleştirmeden önce bir alan adı ile MYSQL ve PHP desteği sunan bir web veya sunucu hizmetine sahip olunması gerekir. Bu hizmetler sağlandıktan sonra resmi web sitesine girilerek güncel sürüme ait dosyalar bilgisayara indirilir. İndirilen dosyalar zip formatından çıkarılarak klasöre atılır. Bu süreçten sonra şu adımları sırası ile izlenir:
- WordPress klasöründe bulunan “wp-config-sample.php” belgesinin adı” wp-config.phy” olarak değiştirilir. “
- Kullanılacak FTP programından işaretli alanlar doldurulur. Hosting hesabına bağlanılır. Site klasöründe yer alan dosyaların tamamı sitenin çalışacağı “public html” klasörüne kopyalanır.
- Sitenin çalışması için veri tabanı oluşturulur. Yeni bir MySQL veritabanı oluşturmak için kullanıcı adı ve şifre ile cPanel’e giriş yapılır.
- MySql Veri tabanı Sihirbazı / MySql Database Wizard menüsüne tıklanılır. Veri tabanı üzerindeki yetkiler tanımlanır.
- FTP programı üzerinden “wp-config.php” belgesine sağ tıklanarak “Göster/Düzenle” seçeneğini seçilir. Açılan text dosyasının ilgili alanlarına veri tabanı bilgileri girilir.
- WordPress yükleme işlemleri gerçekleştikten sonra tarayıcı üzerinden web sitesine bağlanılır.
- “WordPress Install” sayfası açıldığında işaretli bölümlere siteye ait bilgiler girilir. “Siteyi Kur” butonuna tıklanır.
Bu adımlar izlenilerek kurulumu gerçekleştirilmiş olur.
WordPress Site Kurma
Site kurulumu gerçekleştirildikten sonra site kurma işlemi gerçekleştirilir. Site kurma işi sanıldığı kadar zor değildir. Aşağıda verilecek adımları izleyerek rahat bir şekilde site kurulabilir. Bu adımlar, detaylı olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Web Sitesi Ana İçerikleri
Bir site yapımı öncesinde bilinmesi gereken ön önemli nokta hangi alanda web sitesi kurulacak. Öncelikli olarak kurulacak sitenin konusu belirlenmelidir. Bu site bir blog sitesi olabildiği gibi şirket profili de olabilir. Kişisel kullanım için bir blog oluşturulacak ise konusu seçilir.
Fotoğrafçılık, kitap, seyahat konularından yemek yapma bloğuna kadar her şey konu olarak seçilebilir. Uzun vadede içerik oluşturmak için sorun teşkil etmesin. Sitenin nick kısmı belli olduktan sonra nihai hedefin belirlenmesi gerekir. Hitap edilecek kitle hakkında geniş bir bilgiye sahip olma üretilecek içeriklerin faydalı olmasını sağlar.
Bir Alan Adı (Domain) Seçin
Ele alınması gereken bir diğer adım ise alan adının seçilmesidir. Bu adımın önemi, domain adının markanızı temsil etmesidir. Bu nedenden dolayı iyi düşünülmesi gerekir. Telaffuzu ve hatırlanması kolay, kısa ve özgün bir isim olmalıdır.
Hosting Hizmeti Seçin
Site yapımı için kullanılacak ise doğru Hostinger, Güzel Hosting gibi bir hosting sağlayıcısı bulunur. Özellikleri iyi, uygun fiyatlı bir hosting hizmeti bulmak için iyi araştırma yapmanız gerekir. Zira sektörde binlerce farklı hosting firması olsa da her hosting paketinin özellikleri değişebilmektedir.
WordPress Kurulumu
Bütün adımlar gerçekleştirildikten sonra WordPress kurmak için Hostinger’ın kontrol panelinden tıklamalar yapılarak site kurulumu gerçekleştirir. Kısa süre içerisinde WordPress site kurulumu gerçekleşir. Tüm işlemlerin ardından WordPress internet sitenizin kurulumu tamamlanmış olacaktır. Sonrasında adres çubuğunda site adresinizin yanına “/wp-admin” ekleyerek WordPress yönetim paneline erişebilirsiniz.
0 Yorum