Skolyoz veya diğer adıyla Omurga Eğriliği, insan yaşamını olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu yazımızda size Skolyoz Nedir, Skolyoz Belirtileri ve Skolyoz Tedavisiyle ilgili bilgiler vermeye çalıştık.
SKOLYOZ NEDİR?
Skolyoz, Scoliosis veya halk arasında Omurga Eğriliği olarak bilinmekte olan insanda duruş bozukluğuna sebep olan kozmetik bir rahatsızlıktır. Omurganın sağ ya da sol tarafa doğru eğilmesiyle S şeklini veya C şeklini aldığı hem kozmetik hemde fiziksel bir hastalıktır. Yürümede ve duruşta bozulmalara neden olmasının yanı sıra skolyoz omurga eğriliği arttıkça başta sırt olmak üzere bel çevresinde de ağrıya sebep olur ve kişinin yaşamını ciddi anlamda tehdit eder.
SKOLYOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Skolyoz belirtilerini ele alırken hastalığın seyrinin yavaş yavaş ilerlediği için birçok kişi tarafından uzun yıllar fark edilmediği göz ardı edilmemelidir. Skolyoz’un en büyük belirtisi elbetteki omurga eğikliğidir. Genellikle omurga eğriliği belirtileri şöyledir;
- Kürek kemiğinin birinin diğerine göre çıkıntılı gözükmesi
- Öne eğilirken kürek kemiğinin birinde belirgin yükseklik farkı
- Bir kalçanın diğerinden daha çıkıntılı olması
- Göğüs kafesinin bir tarafı öne doğru çıkıntılı olması
- Dik dururken vücudun bir tarafa bakıldığında eğik görülmesi
- Bir omuzun diğerinden daha dar ve aşağıda konumlanması
- Omurgada ve kaburgalarda gözle görülen asimetri
- Omurga Eğriliği ilerlemişse sırtta ve bel bölgesinde ağrı
- Ayağa kalkmakta ve oturmakta zorlanma
- Akciğerlerde baskı ve nefes almada zorlanma
- Sinirlere baskıyla oluşan his kaybı ve ağrı
- Başın bir tarafa doğru yatık görülmesi
Skolyoz belirtileri omurga eğriliğinin şiddetine göre değişmekle birlikte kişiden kişiye de farklı belirtiler gösterebilir. Belirtilerin birini dahi görseniz hastalığın ilerlemesini önlemek için bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.
SKOLYOZ TEŞHİSİ NASIL KOYULUR?
Skolyoz tanısı konulurken hastalığın ilerleyişi, derecesi ve ilerlemeyi durduracak önlemleride göz ardı etmemek için bir uzmandan destek alınmalıdır. Skolyoz veya omurga eğriliğine hangi bölüm bakıyor sorusuna değinirsek, Ortopedi Travmatoloji ve Beyin Sinir Cerrahları ilgi alanına girmektedir.
- Fiziksel Muayene
- Direkt Radyografi
- Manyetik Rezonans (MR)
- Bilgisayarlı Tomografi (BT)
- Elektrotanısal Testler
Skolyoz tanısı omurga eğriliğinin derecesine bakılarak ve ayakta çekilen röntgenin ön, arka ve yandan görüntüsü alınır. Omurganın görüntüsüne göre eğriliği, açısı alınarak derece cinsinden ölçülür. Skolyoz derecesini ölçen açıya Cobb Açısı veya Eğrilik Açısı denir.
SKOLYOZ NEDEN OLUR?
Skolyoz genellikle gelişim bozukluğuna bağlı bir hastalık olup tanısı genellikle küçük yaşlarda konulur. Omuzların ve kalçanın simetrik olmaması, oturmada zorluk çekme ve kişinin sırtında kabarıklık olması en önemli omurga eğriliği belirtileri arasında yer alır. Göğüs röntgeninde, görüntüleme ve ölçüm yöntemleriyle tespit edilebilen skolyoz, sessiz şekilde ilerler.
Omurga yapısındaki bozukluklardan dolayı ortaya çıkabileceği gibi omurga dışı nedenlerden dolayı da gelişebilen hastalık, ilerleyen dönemlerde ciddi duruş bozukluklarına neden olur. Omurga yapısına bağlı olmadan ortaya çıkan skolyoz, çoğunlukla zaman içinde kısmen düzelme gösterebilir ya da hastalığa sebep olan asıl durum ortadan kalkarsa fark edilmez hale gelir.
Omurga Eğriliği Tipleri;
- Konjenital Skolyoz (Doğuştan)
- İdiopatik skolyoz (Nedeni bilinmeyen skolyoz)
- Nöromusküler Skolyoz (Kas Zayıflığına Bağlı)
- Dejeneratif Skolyoz
Skolyoz’un en çok karşılaşılan tipi Konjenital Skolyoz yani doğuştan ortaya çıkan omurga eğriliğidir. Küçük yaşlarda gelişim bozukluğuna bağlı olarakta ortaya çıkmaktadır. Kas hastalarında, kas zayıflığına bağlı olarak Nöromusküler Skolyoz meydana gelmektedir. Küçük yaşlarda ağır sırt çantası kullanımı, dik oturmamak ve oturuş pozisyonuna dikkat etmemek, sırt kaslarında zayıflık veya kas gücündeki dengesizlikte omurga eğriliklerine davetiye çıkarmaktadır.
SKOLYOZ EVRELERİ NELERDİR?
Skolyoz hastalığının aşamaları omurga eğikliğinin şiddetine göre belirlenmekte ve bu belirlemeler sonrasında tanı, tedavi, ve takibi yapılabilmektedir. Omurga eğriliğinin şiddetini tanımlamak için gerekli tanı, tetkik ve yapılan ölçümlerle, kişide meydana getirdiği belirtilerin ele alınmasıyla yapılmaktadır.
- Hafif Skolyoz: 10-20 derece omurga eğriliğidir, ilerlememesi için düzenli takip yapılması gerekir genellikle tedavi gerektirmez, nadiren kendiliğinden düzelir.
- Orta Skolyoz: 20-40 derece omurga eğriliğidir, belirgin bir eğrilik göstermekle birlikte bu evrede skolyoz korsesi ve fizyoterapist eşliğinde egzersiz programı önerilir.
- Şiddetli Skolyoz: 40-60 derece omurga eğriliğidir, ciddi bir derece olarak kabul edilir. Cerrahi müdahale gibi daha agresif tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.
- Tehlikeli Skolyoz: 60-90 omurga eğriliğidir, tehlikeli bir derece olarak kabul edilir. Hastalığın etkili tek çözüm yöntemi Skolyoz Ameliyatı yani cerrahi müdahaledir.
Skolyoz ciddi bir sağlık sorunudur. Omurga eğriliğinin her aşamasında hastanın düzenli takibi yapılması gerekmektedir, çünkü skolyoz sessizce ilerleyen ve gittikçe omurga eğrilik derecesi artan bir rahatsızlıktır. Gerekli önlemlerin vakit kaybetmeden alınması hastalığın ilerlemesini durdurabilir ve hastanın yaşam kalitesini arttırabilir.
SKOLYOZ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Skolyoz tedavi seçenekleri belirtilere, hastaya ve hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Yapılacak olan tedavinin en önemli amacı omurga eğriliği derecesinin artmasının önüne geçmek olmalıdır. Hastanın varsa ağrılarını giderecek egzersizler yapılmalı ve omurganın rahatlatılması gerekmektedir.
- Düzenli Takip ve Gözlem
- Skolyoz Korsesi Kullanımı
- Fizyoterapist Eşliğinde Egzersiz
- Fizyoterapist Eşliğinde Yüzme
- Schroth Metodu
- Skolyoz Ameliyatı
Omurga eğriliğinde en etkili ve kesin çözüm Skolyoz Ameliyatıdır. Diğer tedavi seçenekleri bir süreçtir ve zaman alacaktır, iyileşme hastaya ve hastalığın şiddetine göre şekillenmektedir. Omurga ameliyatı oldukça maliyetli ve riskli bir cerrahi tedavidir. Bu sebeptendir hastalar omurga ameliyatını son çare olarak görmekte ve bu süreçte diğer tedavi seçeneklerini denemektedirler.
0 Yorum